Research School for Socio-Economic and
Natural Sciences of the Environment
Research School for Socio-Economic and
Natural Sciences of the Environment
Agenda

Debatavond Klimaatpsychologie: Waarom is het moeilijk om ons consequent duurzaam te gedragen?

Date: 11 October 2018
Time: 17:30 - 20:30
Location: VVM Bureau, Utrecht

Duurzaam leven: we weten hoe het moet, maar het is soms zo lastig. Je reist nooit met de auto, je bent vegetariër en je hebt zonnepanelen. En ook reis je 1, 2, 3 keer per jaar met het vliegtuig. Dáááág duurzame voornemens. Of nee, via het knopje ‘compenseer je vlucht’ betaal je om de CO2-uitstoot te compenseren.

Waarom vertonen we dit gedrag? Zijn we ons wel bewust van de klimaatimpact? Praat hierover mee met Henriëtte Prast en Ellen van der Werff tijdens de debatavond op donderdag 11 oktober.

Eerst is het woord aan Henriëtte Prast, bekend van de 'morele vrijbrief'. Prast, senator, columniste en hoogleraar aan de Tilburg School of Economics, betoogt dat mensen hun compensatiegedrag vaak te positief inschatten: door de introductie van de energiezuinige lampen zijn we alleen maar meer verlichting gaan gebruiken. Zijn we eigenlijk wel in staat duurzame keuzes te maken? Of zijn we gebaat bij geboden en verboden? Wat zijn de opties? En wat vind jij?

Vervolgens spreekt Ellen van der Werff (Rijksuniversiteit Groningen). Zij doet onderzoek naar consistent milieugedrag. Wat motiveert mensen om keer op keer milieuvriendelijk te handelen?

Luister en discussieer mee op 11 oktober. De bijeenkomst vindt plaats op initiatief van de VVM-secties Klimaat & Energie & Jong.

Let op! Smartphones zeer gewenst deze avond.

Programma

17:30 Ontvangst met koffie/thee
18:00 Start
18:00 Opening door sectie VVM Jong en sectie Klimaat en Energie
18:10 Spreker Henriëtte Prast
18:40 Spreker Ellen van der Werff
19:15 Discussie & interactie
19:45 Borrel
20:30 Einde

> Meer informatie